Мерят безплатно кръвното налягане на жителите на Разград

07:00, 16 май 17 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната здравна инспекция в Разград организира информационна кампания с измерване на кръвното налягане. Мобилният пункт ще бъде разположен от 10 до 12 часа утре в градинката пред Художествената галерия,съобщиха от здравната инспекция.

Акцията е по повод Световният ден за борба с хипертонията. Жителите и гостите на Разград ще могат да изследват артериалното си налягане, те ще получат и здравно-информационни материали със съвети за профилактика на заболяването.

Артериалната хипертония е състояние на трайно повишено артериално налягане, в резултат на спазъм или стесняване на кръвоносните съдове. Тя е една от водещите причини  за  инвалидизация и преждевременна смърт. В резултат на артериална хипертония настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Хипертонията може да бъде самостоятелно заболяване или състояние, свързано с други болести - бъбречни, ендокринни, неврогенни. Трите основни фактори, провокиращи артериалната хипертония са нездравословен начин на живот, наследственост или други заболявания. С промяна на начина на живот, свързана с поддържане на нормално телесно тегло, приемане на здравословна храна, спортуване и избягване на стреса, кръвното налягане може да се нормализира, съветват специалистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама