През май Гутериш ще посети за първи път Англия, Китай и Франция

23:18, 05 май 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През май месец генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще направи първите си официални посещения във Великобритания, Китай и Франция. Това обяви пред журналистите днес официалният му представител Стефан Дюжарик, съобщи ТАСС.

Първата визита на Гутериш ще се проведе идната сряда, на 10 май в Уестминстър, Лондон, където той ще застане пред двухилядна аудитория в рамките на двудневен семинар. На срещата ще присъстват членове на британското правителство, представители на неправителствени организации и компании от частния сектор, журналисти и преподаватели. Ден по-късно, заедно с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей, генералният секретар ще открие лондонска конференция за Сомалия и ще даде съвместна пресконференция с президента на африканската страна Махомад Фармаджо и британския министър на външните работи Борис Джонсън.

След това ръководителят на ООН ще се отправи към Китай, където на 14 и 15 май ще вземе участие в международния форум "Един пояс, един път", който ще се проведе в Пекин. Както отбеляза Дюжарик - по време на визитата си в китайската столица Гутериш ще проведе "серия от двустранни срещи с ръководителите на държавата и правителството". От пресцентъра на ООН обаче не уточниха дали се очаква събеседване и с руския президент Владимир Пути, който също планира да присъства на събитието.

Последна спирка на Гутериш преди завръщането му в Ню Йорк ще бъде Европейският парламент в Страсбург, където на 17 май той ще се срещне с новият му председател - италианецът Антонио Таяни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама