Унгария поиска оставката на един от ръководителите на Еврокомисията

20:49, 05 май 17 / Свят 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарският министър на външните работи Петер Сийярто поиска оставката на първия зам-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, който бе обвинил унгарския премиер Виктор Орбан в антисемитизъм заради конфликта на Будапеща с милиардера Джордж Сорос. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Според Сийярто Унгария е „направила повече от всеки друг в Европа за борбата срещу антисемитизма“,поради което обвиненията срещу премиера са оскърбление за цялата страна. Той припомни законодателните инициативи за защита на унгарските евреи, въвеждането на национален Ден в памет на жертвите от Холокоста и възстановяване на съответните мемориали от страна на властите.

„Ако един чиновник от ЕС сериозно оскърбява страна-членка, не му остава нищо друго, освен да си подаде оставката“, посочи министърът, чието изявление разпространи прес-службата на ръководеното от него ведомство.

Той обвини също в страхливост Тимерманс, който „изказал своите сериозни и необосновани обвинения“ в интервю за немския вестник "Цайт", а не в личен разговор с Орбан.

В интервюто от 3 май Тимерманс се съгласи с мнението на журналиста за „антисемитския характер“ в изказванията на унгарския премиер, който на 26 април от трибуната на Европарламента нарече Сорос "американски финансов спекулант". "Антисемитизмът все още присъства в Европа, това е ужасно!", каза Тимерманс.

Сийярто подчерта, че макар между унгарските власти и Джордж Сорос да има сериозни разногласия, „това по никакъв начин не е свързано с произхода или религията“ на милиардера. Според властите Сорос определено иска да падне действащото правителство, посочи унгарският министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама