Русия е спряла въздушните удари в зоните за деескалация

18:50, 05 май 17 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 май Русия е спряла използването на авиация в рамките на подписания Меморандум за зоните за деескалация в Сирия, заяви високопоставеният генерал Сергей Рудской. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Меморандумът бе разработен по инициатива на президента Владимир Путин, той бе подкрепен и от Иран и Турция, които заедно с Русия то подписаха. Трите държави стават гаранти за създаването и спазването на тези дони. На първо време зоните ще се създадат в четири провинции на Сирия, ще бъдат за 6 месец с възможност за автоматично продължаване, ако няма нарушения.

Междувременно руският зам-министър на отбраната Александър Фомин заяви, че САЩ приветстват меморандума и предвижданите в него мерки за намаляване на напрежението. Неотдавна Владимир Путин разкри, че е обсъдил тази идея с американския президент по време на последния им телефонен им разговор и Доналд Тръмп не е възразил. „Положително значение по въпроса за създаването на зоните за деескалация имаше позицията на Съединените щати“, каза Фомин.

Русия заяви, че ще продължи борбата с терористичните организации, за които зоните за деескалация не важи. На свой ред Пентагона заяви, че ще бомбардира терористите, където и да се намират .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама