Притежателите на фалшиви ТЕЛК-ове оставят петно върху хората с увреждания у нас

18:44, 05 май 17 25 751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората с увреждания в област Добрич отново поставиха проблемите си днес, когато се отбелязва Международният ден за техния протест.

На пресконференция днес председателите на неправителствени организации оповестиха обща декларация. Тя е подкрепена от Олег Темелков – Сдружение на инвалидите „Надежда, Иван Тодоров - ПО „ХобиСклуб”, Живко Бохоров - ТСО на слепите и Калинка Ковачева - ТО на слепоглухите и Петя Мирева – ТО на глухите.

„Напоследък чуваме как политиците застрашително и безсрамно заплашват, че ще посегнат към пенсиите на инвалидите – хората, които са в тази група, която не може да отреагира. Мисля, че няма никаква етика да се говори предварително за отнемане на пенсиите на незаслужили хора, намаляване на размера им“, заяви Иван Тодоров, който обяви, че е върл противник на тази идея. Той сподели огорчението си, че постоянно в общественото пространство се вменява твърдението, че хората с увреждания само получават.

Олег Темелков обаче заяви, че е съгласен с идеята да бъдат преразгледани много от ТЕЛК-овите решения. „Защото действително има много фалшиви, издадени на една голяма част от ромските общества, хора, които злоупотребяват с тези решения и източват по един или друг начин тази система. Ние виждаме, че това се случва не само в България, но те го правят и в чужбина със социалните системи на другите европейски държави и по този начин нанасят морална щета на всички останали хора с увреждания у нас“, заяви председателят на Сдружение на инвалидите „Надежда“.

По думите му, заетостта е един от наболелите проблеми на хората с увреждания в региона. Има млади хора, които биха искали да се реализират на пазара на труда, но, поради една или друга причина не могат да го направят. Той сподели и горчиви си опит от това, че някои млади хора с увреждания не искат да започнат работа на минимална заплата. „Моите родители са ме възпитавали, че всеки лев и залък хляб, трябва да изкарам със собствените си ръце, а не да чакам на обществото, на подаянията на системата, докато много млади хора не разбират това и предпочитат лесния начин да получават нещо от държавата“, заяви Темелков.

На въпрос колко са хората с увреждания в област Добрич той обясни, че няма официална информация за това, тъй като липсва единен регистър на хората с увреждания в България. По думите му, единствената информация, която може да се почерпи, е от социалните служби, където хората с увреждания са регистрирани заради помощите, които получават.

„Не е справедливо няколко национално представителни организации на хора с увреждания да получават милиони левове държавна субсидия, а малките неправителствени организации да не получават никаква подкрепа от държавата“, заяви Олег Темелков. Затова те предлагат да се върнат предишните текстове на Закона за дарителството, които да позволяват на бизнеса да подпомага организации на хора с увреждания, като даренията бъдат приспаднати от данъците им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама