Пхенян обвини Вашингтон и Сеул в заговор за убийството на Ким Чен Ир

17:07, 05 май 17 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна Корея ЦРУ и разузнаването на Южна Корея са планирали заговор за убийството на нейния лидер Ким Чен Ун с биологическо оръжие. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Влиятелното в страната Министерство на държавна сигурност разпространи съобщение, в което заяви, че е разкрило „злобен заговор“ от страна на „група отвратителни терористи“, за да атакува „висшето ръководство“ на страната.

Обвинението на Пхенян идва в момент на рязко влошаване на положението на Корейския полуостров и взаимна размяна на остри обвинения заради последните ядрени и ракетни опити на Пхенян.

Според КНДР разузнаванията на САЩ и Южна Корея са вербували севернокореец с името Ким, който до 2014 година е работил в дърводобива руския Хабаровски край. В Пхенян той пристигнал през 2016 година, снабден с голям сума пари и спътников телефон. Според министерството този „идеологически неустойчив гражданин на КНДР е бил подкупен и настроен срещу ръководителите на народната република. Покушението с „биохимична субстанция“ е трябвало да бъде извършено или на военен парад, или в Кимсусанския дворец, където се намират тленните останки на корейските вождове Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, съответно дядото и бащата на сегашният ръководител.

Министерството се заканва да извърши антитерористична атака в корейски стил, за да изтрие от лицето на земята разузнавателните организации на САЩ и Южна Корея, които плетят заговори. Всички агенти на ЦРУ и на Националната разузнавателна служба на Южна Корея „ще бъдат унищожени в КНДР до последния човек“, заплашва ведомството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама