Поне 165 млн. лв. са нужни за ремонт на тунелите

16:21, 05 май 17 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минимум 165 млн. лв. ще са нужни за ремонт на тунелите. Това се разбира от писмен отговор на бившия вече министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов до депутати от ГЕРБ, предаде БГНЕС. На този етап средствата не са осигурени.

Предстои обявяването на обществена поръчка за проектиране на ремонтни дейности на тунелите: “Витиня” – лява тръба, “Ечемишка” – лява тръба, “Топли дол” – лява и дясна тръба, “Правешки ханове” – лява и дясна тръба, “Траянови врати” – лява и дясна тръба, “Люлин” при село Голямо Бучино. Стойността на поръчката е около 3 млн. лв. Нужен е основен ремонт и на тунела “Кривия”, пише още Попниколов.

Служебното правителство не е приело искане на Агенция “Пътна инфраструктура” за актуализация на бюджета за 2017 г. За краткосрочни мерки са били поискани 2 млн. лв., а още 13,6 млн. лв. за дългосрочни.

За да бъдат обезопасени тунелите и приведени в нормативно експлоатационно състояние за 2018 г. ще са нужни допълнително 96 млн. лв., а още 46 млн. лв. и през 2019 г.  

От друг писмен отговор на ексслужебния министър Попниколов се разбира, че ремонтните дейности в дясната тръба на тунел “Витиня” за момента струват 11,5 млн. лв. Ремонтът е изпълнен на 65%, а забавянето се дължало на тежките метеорологични условия през месец януари, както и открити допълнително течове на токсични и леснозапалими течности, за които се е наложил допълнителен дренаж. Новият срок за приключване на ремонта на едната тръба от “Витиня” е 20 юни 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама