Министърът на икономиката разпореди проверки на язовирите за замърсяване

16:02, 05 май 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди проверки на язовирите, съобщи пресслужбата на ведомството.

В срок от 3 седмици той поиска подробен доклад за състоянието на всички обекти и съоражения, стопанисвани от „Екоинженеринг-РМ“ ЕООД. Той трябва да съдържа и резултатите от извършвания от дружеството мониторинг на повърхностни и подземни води в районите на бившите уранови мини.

Караниколов е имал днес среща с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която отговаря за надзора на язовирните стени и съоръжения.

Приоритет при контрола ще бъдат язовири, за които вече са давани предписания. Очаква се да бъде направена категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената. Първите работни предложения за нормативни промени ще бъдат готови до края на май.

Превантивните мерки са в съответствие с взетото решение от Консултативния съвет за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина към Министерство на икономиката, взето на заседание от 21 април 2017 г.

„Екоинженеринг-РМ“ ЕООД е дружество от системата на Министерство на икономиката с предмет на дейност изготвяне, възлагане и изпълнение на проекти и програми за техническа и биологическа рекултивация и мониторинг на радиоактивно замърсени обекти и очистване на замърсени води.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама