Опозицията в Турция иска разследване на изборните измами

15:01, 05 май 17 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жалби срещу 10 от членовете на Висшия изборен съвет заради противозаконните му решения от референдума внесе днес адвокатът на опозиционната Републиканска народна партия, предаде БГНЕС.

Скандалът с манипулацията на вота от 16 април набира все по-голяма скорост, след като и член на изборния съвет обяви, че е налице нарушение на конституцията, което налага резултатите да не бъдат признати, 2,5 млн. бюлетини без официални печати бяха признати за валидни, а опозицията започна процедура по оспорване на резултата и вече сезира Европейския съд по правата на човека. Жалбите, всяка от по 12 страници, са внесени във Върховния съд и в Държавния съвет /орган за административно правосъдие/, и са срещу членове на изборния съвет от същите институции.

Основната претенция е именно за решението, с което въпросните 2,5 млн. бюлетини бяха обявени за редовни, макар върху тях и пликовете да липсваха печати, които задължително се поставят от секционните комисии. Вчера Висшият изборен съвет се събра на извънредно заседание и след 4-часови дебати реши да даде на съд лидера на опозиционната НРП Кемал Кълъчдароглу заради изявленията му пред медиите, които оклеветили и унижили членовете. Жалбата срещу политика е внесена в прокуратурата в Анкара.

Пред журналисти представител на изборния съвет цитира най-малко 20 обидни и позорящи квалификации, изречени публично от Кълъчдароглу. „Те хвърлиха сянка върху работата на съдебната система и не могат да бъдат истински съдии след всичко това, не намирам за правилно да носят и тоги. По-подходящо е да облекат униформи на политическа партия, макар да отказват да дават отговори на политиците. Вие вече сте политици и не сте достойни за съдийските тоги, и единствените виновници за нелегитимния референдум сте именно вие“, така опозиционният лидер бе коментирал пред съпартийците си действията на висшите магистрати от изборния съвет и това е само част от лавината от острите му нападки.

Още в деня на референдума представители на НРП, прокюрдската Партия на демократичните народи и партия „Ватан“ сезираха Висшия изборен съвет за редица тежки нарушения при процеса на гласуването и поискаха отмяна на вота. Съветът, от своя страна, с мнозинство отхвърли искането им референдумът да бъде обявен за нелегитимен. Тогава се стигна до решението да бъде внесена жалбата в Европейския съд по правата на човека. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама