Йорданка Фандъкова и евродепутатът Момчил Неков откриха фотоизложбата „Това е моята Европа“

14:58, 05 май 17 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За България е много важно, че е част от европейското семейство. Радвам, че точно днес, в навечерието на деня на Европа, се открива тази изложба. Интересът очевидно е бил много голям, след като над 300 млади хора са изпратили повече от 1200 свои снимки за участие във фотоконкурса. Хубаво е да видим как изглежда Европа и как са я почувствали младите българи, за да разберем какво означава да сме част от Европа.“ Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред гостите, дошли днес пред Народния театър в София на откриването на фотоизложбата „Това е моята Европа“ и награждаването на победителите, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Йорданка Фандъкова е връчила и първата награда на Марияна Минчева (19 г.) от Карнобат – самолетен билет до Брюксел. Освен че ще може да разгледа белгийската столица, победителката във фотоконкурса „Това е моята Европа“ ще посети централата на Европейския парламент и ще се срещне с български евродепутати.

Много се вълнувам, че ще ходя в Брюксел, още повече, че това ще бъде първото ми пътуване в чужбина“, заяви Марияна, която спечели журито със своята черно-бяла снимка на пловдивското Небет тепе. Тя добави, че със сигурност ще гласува на следващите евроизбори, защото правото на глас трябва да се използва, разясняват от пресцентъра.

Дигитални фотоапарати Nikon D5600 са получили спечелилият наградата на публиката, 17-годишният Радослав Свирецов от Бургас и класираната на второ място от журито Виктория Самокварева (26 г.) от Казанлък. Евродепутатът Момчил Неков награди Радослав и заяви, че в Европа има две енергии: съзидателна - като тази изложба, която трябва да продължи да се развива, и разрушителна - водеща до войни и размирици.

Виктория е взела наградата си от ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев. За третото място в конкурса е успяла да се пребори Йоана Такова (26 г.) от Перник. Тя е спечелила професионален курс по фотография. Наградата й е връчена от Ирина Алексиева, изпълнителен директор на Българско училище за политика „Димитър Паница“ и почетен член на журито.

Фотоконкурсът и изложбата „Това е моята Европа“ се организират от Българското училище за политика „Димитър Паница” като част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент. В рамките на проекта през юни ще се проведе и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”, завършват от Столична община.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама