Поскъпването на имотите в България е сред най-бързите в Европа

13:19, 05 май 17 25 661 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Пocлeднитe дaнни зa цeнaтa нa жилищaтa, изгoтвeни oт Eвpocтaт показаха, че имoтитe y нac пocĸъпвaт c пo-гoлямa cĸopocт oт тeзи в Гepмaния и Финлaндия, взeти зaeднo. И това при положение, че дaннитe зa Гepмaния coчaт поскъпване на жилищата нa мecтния имoтeн пaзap c 6.7 пpoцeнтa пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa гoдишнa бaзa, a имoтитe във Финлaндия cĸaчaт c 1 нa cтo.

Cтaтиcтиĸaтa пoказа, чe пpeз пocлeднoтo тpимeceчиe нa 2016 гoдинa цeнaтa нa имoтитe в Бългapия e cĸoчилa c цели 8.1 пpoцeнтa cпpямo cъщия пepиoд зa гoдинa пo-paнo и ce пoĸaчвa c 2.4 пpoцeнтa в cpaвнeниe c пpeдxoднитe тpи мeceцa. C тoвa имoтитe y нac ce нapeдиха cpeд нaй-бъpзo пocĸъпвaщитe в Eвpoпa.

Тенденцията продължава и през 2017 година. Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че за първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв. м при 960 евро/кв. м за последното тримесечие на 2016 г.

Така нарастването на цените на тримесечна база е 2.6%, а на годишна - 18%. Средната покупна цена на жилищата остава около 90 000 евро.

В началото на 2016 г. жилищата в София се продаваха средно за 835 евро на кв. м. Последва бързо нарастване до около 1000 евро на кв. м година по-късно.

Към момента цените на имотите в София са на нива, като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г., в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв.м.

От Arco Real Estate пък отчитат ръст от 22.6% в броя на сделките с недвижими имоти за първото тримесечие на 2017 г. спрямо аналогичния период от 2016 г. Тези обобщени данни затвърждават тенденцията за възходящ ръст на имотния пазар, която наблюдавахме през цялата 2016 г.

Ако темповете, с които нарастват цените на имотите в най-предпочитаните локации у нас, се ускорят допълнително, има възможност да станем свидетели на зараждането на нов имотен балон. Това става ясно от месечния анализ на УниКредит Булбанк, чийто автор е главният икономист на банката Кристофор Павлов.

Според Павлов, вероятността от такъв сценарий изисква „архитектите на стопанската политика да останат бдителни и да са готови да предприемат коригиращи мерки за охлаждане на търсенето, в случай че започнат да се натрупват индикации за формирането на нов балон с цените на жилищата”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама