Журито в специалност Цигулка в МК " Панчо Владигеров": Изключително силен и интересен конкурс

12:34, 05 май 17 / Култура 25 1204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключи конкурсната програма в част цигулари на Международния конкурс „Панчо Владигеров“- Шумен

Журито в специалност Цигулка с председател проф. Минчо Минчев и членове проф.Гинка Гичкова, Флорин Кройтору-Румъния, Мухамеджан Турдиев-Узбекистан и Уте Хазенауер-Германия избра победителите при цигуларите.

„Проф. Минчев е дългогодишен председател на журито по цигулка, още от започването на конкурсите от  1995 година. Той работи по програмите на конкурсите, по съставянето  на журитата. Те винаги са били  много авторитетно изградени“,  каза Диана Дечева, изп.директор на фондация "Панчо Владигеров".

 

Дияна Дечева. Снимка:Topnovini.bg

Носител на първа награда при най-малките-до 12 години, е Баде Даштан-Турция. Ива Маринова-втора награда, а третото място разделиха Славина Тенева и Боряна Желева. 

В  трета група - до 19 години, първо място спечели Юнг –Ю-Хуанг- Тайван. Втората награда грабна  Илгън Топ – Турция,  а третата спечели Нана Мусу, Холандия-Япония.

Наградата “За най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров” получиха Юнг- Ю Хуанг и Илгън Топ. Наградата на името на Емил Камиларов присъдиха на Нана Мусу.

Проф.Минчо Минчев. Снимка:Topnovini.bg 

„За мен винаги е било чест за работя по прогандирането на творчеството на Панчо Владигеров по света, за мен винаги е било чест, задължение и удоволствие. Идеята е била на масата на журито да бъдат поканени хора, които са в един европейски и световен елит, познати, търсени и тачени. Да работя в такава компания за мен е привилегия и радост.

Тази вечер на концерта ще чуете две невероятно талантливи деца. Едното е почти на 10 години, другото на 17. Ще чуете техните изключителни изпълнения“, каза проф.Минчев. 10-годишната Баде Даштан е най-малкият участник  в конкурса тази година. Тя спечели и награда “За най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров.”

Снимка:Topnovini.bg

„ Конкурс никога не можем да направим, ако градът не е толкова гостоприемен и активен. Конкурсите са вече 15 на брой, а догодина Фондацията ще празнува 25 години. Благодаря на всички институции в града, че застават зад конкурса. На Община Шумен, на Читалище „Добри Войников“ , което предоставя една прекрасна зала. Благодаря на местния бизнес, който помага много активно. И още- на къща-музей „Панчо Владигеров“, на Фондация „Панчо Владигеров“. 

Майката на участничката от Япония, Нашима изпрати специални адмирации за Дияна Дечева, за перфектната организация на конкурса. Този конкурс без Дияна аз не си го представям“ каза още проф. Минчев.

Той продължи още, че журито е работило обективно и наградите са поучили тези, които трябва да получават награди.

Мухамеджан Турдиев. Снимка:Topnovini.bg

„Благодаря на Дияна за подготовката на този конкурс и за поканата. Благодаря на проф. Минчев, който за много кратко време успя за прегърне всички участници. Той създаде атмосфера на доброта и професионализъм.

Хубаво е, че държавата и народа се отнасят с любов към тази дейност. Посетихме къща-музей „Панчо Владигеров“ и видях с каква любов и уважение е създаден.  Тръгвам си оттук с голяма благодарност  и радост“, разказа Мухамеджан Турдиев от Узбекистан.

Уте Хазенауер.Снимка:Topnovini.bg

Членът на  журито от Германия, Уте Хазенауер сподели, че конкурсът е чудесна възможност за международен обмен. Тя изрази удоволствие, че е тук, че се е запознала с  творчеството на Панчо Владигеров. И заяви, че с удоволствие ще го разпространява в Германия.

„ Благодаря, че съм тук, за да отпразнуваме голямата личност Панчо Владигеров. Благодаря за организацията на Дияна Дечева, на колегите от журито.  Да се надяваме, че този конкурс ще се разширява и че местните власти ще го подкрепят“  каза представителят на Румъния в журито, Флорин Кройтору.

Флорин Кройтору.Снимка:Topnovini.bg

Последна изказа впечатления от конкурса проф. Гинка Гичева, която е родена и израсла в Шумен.

Проф. Гинка Гичева.Снимка:Topnovini.bg

„За мен Шумен означава Панчо Владигеров. Не мога да разделя чувствата си, само като работещ в журито или само като шуменец.

Вярвам, че концертът тази вечер ще е удоволствие за всички“, каза завърши проф. Гичева.

Заключителният концерт на носителите на награди в специалност Цигулка е тази вечер от 19.30 ч. в залата на НЧ „Добри Войников“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама