4139 души имат имен ден днес в Бургаска област

12:02, 05 май 17 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 5 май Българската православната църква почита паметта на Св. мъченица Ирина. 4139 са хората, които имат имен ден днес в Бургаска област. 2141 е техният брой само в град Бургас. Това съобщиха от ГРАО-Бургас за Topnovini.bg.

Най-многобройни са дамите с името Ирина. 1950 са те в цялата област и 1003 в Бургас. Сред тях се нареждат господата с името Мирослав – 1102 в областта и 568 в града. Друго популярно име в региона е Ирена. 460 жени се казват така в Бургаска област и 289 в Бургас.

Имен ден днес празнуват още Мирчо, Мира, Мирослава и Ириней.

Св. Мъченица Ирина живяла в апостолските времена на Балканите, в град Магедон, където баща й Ликиний бил областен управител. Родена като езичница от родители езичници, Пенелопа, както било името й преди светото Кръщение, се научила на християнската вяра от своя учител Апелиан. Когато баща й решил да я задоми, тя отказала и така си навлякла гнева му. Той я подложил на мъчения, но след като се успокоил, сам приел християнството.

Св. Ирина била подлагана на мъчения още четири пъти, но Бог винаги я спасявал, като изпращал Свои ангели. Оцеляла след жестоки мъчения, тя обходила различни страни да проповядва словото Божие.

След време Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава заедно с учителя си Апелиан отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре. Света Ирина починала в началото на II в.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама