Омбудсманът и граждански организации внесоха предложения в НС срещу произвола на ЧСИ

11:44, 05 май 17 / Политика 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В НС днес омбудсманът Мая Манолова, представители на граждански организации и адвокати внесоха предложения за промени в закони, предаде репортер на БГНЕС.

Приготвила съм няколко жалби от вчерашната ми поща от граждани, потърпевши от монополни дружества и частни съдебни изпълнители, заяви Манолова на брифинг в парламента и прочете няколко от тях. Една от тях е гражданка от Пловдив с две деца, чийто апартамент в края на миналия месец е продаден на публична продан и семейството остава на улицата, без да може да се защити. Предлагаме два варианта за призоваването- първият е премахването на призоваването чрез залепване, което предполага промени в чл. 417, посочи Манолова. Предлагаме да се даде възможност на длъжниците на банки да възразяват срещу това производство. Защото при по-дълъг съдебен процес ще се натоварят длъжниците. Предлагаме още длъжниците да могат да обжалват оценките на недвижимите си имоти, а таксите на ЧСИ-тата да бъдат намалени, добави тя.

„Винаги съм била категорична, че целият чл. 417 от ГПК трябва да отпадне, защото дали кредиторът ще е банка или друг аристократ на Темида, който съди по бързия страната по договора си, условията са едни и същи”, заяви пред БГНЕС член на групата, която работи в омбудсмана, адвокат Десислава Филипова. Истината е, че съденото лице не присъства в един състезателен и равнопоставен процес, добави тя. Категорично тази част от закона, специално чл. 417 от ГПК, е изкован от задкулисието в тъмнината на парламента, отбеляза адвокатът. Но с нашия законопроект предвиждаме банките да нямат тази привилегия да съдят клиентите си по този ред и предвиждаме мерки спрямо тях. Смятам, че един ден трябва да се вземат по-радикалните мерки, но за мен в този случай,ако бъдат приети промените, ще се решат най-масовите проблеми на потребителите, каза Филипова. Предлагаме поправки в ГПК, предвидени са промени и в устройствения закон на ЧСИ-та, увеличава се размера на наказанията им, тъй като в момента има предвидена глоба от 100 лв. , което е смешно, тъй като се извършват измами за стотици хиляди лева, коментира тя. Стопираме възможността за малък дълг да се запорират имоти, създава се съразмерност и длъжникът да може да пренасочи изпълнението върху , съразмерни на дълга, за да не става кон за кокошка, обясни адвокат Филипова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама