Цецка Цачева с шанс да сложи “електронни гривни” на бегълците от правосъдието

10:24, 05 май 17 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От новия правосъден министър Цецка Цачева зависи кога потенциалните бегълци от правосъдието ще се сдобият с “електронни гривни” за проследяване. Това става ясно от писмен отговор на бившия вече служебен министър на правосъдието Мария Павлова до ексминистъра Екатерина Захариева, в качеството й на депутат до вчерашния ден, предаде БГНЕС.

Документацията за обявяването на обществената поръчка е била комплектована на 02 май.

Мария Павлова, която е следовател в Националното следствие, реагира остро на твърдението на предшественичката й Екатерина Захариева, че в края на януари 2017 г. документацията за обществената поръчка, която Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” тепърва ще обявява, е била готова. “Уважаваният народен представител (към разписването на отговора Екатерина Захариева е министър-бел.ред.) твърди, че документацията за стартиране на обществена поръчка за проекта за “осигуряване на т.нар. електронни гривни за предсрочно освободени лишени от свобода бил готов още преди три месеца. Не ни е известен източника на информация на народния представител, но данните категорично не отговарят на истината”, пише Павлова до Захариева.

Към момента на встъпването в длъжност на Мария Павлова като служебен министър на правосъдието не са били готови “Техническата спецификация” и “Методиката за определяне на комплексната оценка на офертите”. Тяхната подготовка е била възложена на външни експерти, които са приключили работата чак в края на април месец. Мария Павлова уточнява, че към момента цялата документация е готова и няма пречка процедурата да бъде обявена.

БГНЕС припомня, че въвеждането на “електронни гривни” срещу потенциални бегълци от правосъдието се обсъжда вече 3-4 години, основно заради зачестилите случаи, в които лица с наложени ефективни присъди избягват изтърпяването им. Само за периода 01 януари 2015 г. - 01 януари 2017 г. бегълците от правосъдието възлизат на 821 души, от които 350 все още не са заловени. В рамките на мандатите на бившите министри на правосъдието Христо Иванов и Екатерина Захариева ГДИН подготви и обяви обществена поръчка на стойност от близо 2 млн. лв., която заради допуснати нарушения бе прекратена, което постави под риск усвояването на европейските средства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама