Служебният министър на образованието разпределил европарите за наука ден преди да напусне поста

10:20, 05 май 17 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един ден преди да напусне поста на служебен министър на образованието и науката Николай Денков предложил обсъждането на Национална пътна карта за научни инфраструктури 2017-2023 г. Документът на практиката разпределя стотици милиони лева за наука по европейската оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, предаде  БГНЕС.

Мандатът на Денков стартира със скандал около твърденията му, че Европейската комисия е “замразила” европрограмата, която е с бюджет от близо 1,3 млрд. лв. 

От мотивите, с които Денков предлага стратегическия документ не става ясно, какво е наложило публикуването му за обсъждане на 03 май 2017 г., т.е. ден преди министерството да се поеме от новия министър Красимир Вълчев, който ще отговаря за програмата в следващите четири години. Т.нар. Национална пътна карта за научните инфраструктури представя основните научни комплекси в страната и съответното им приоритизиране на европейско и национално ниво. Тя дефинира и етапите за развитие на научната инфраструктура в Република България за периода до 2023 г. Документът е близо 100 страници, а мотивите на бившия вече образователен министър малко повече от една страница.

В Националната пътна карта са включени 22 основни научни инфраструктурни комплекси, за които Денков твърди, че са с доказан потенциал за развитието на науката в България. Не е ясно – кой и как е определил точно тези научни комплекси, защото у нас съществуват общо 161 научни инфраструктури, от които 12 са с европейско значение, 84 с национално значение и 65 с регионално значение. Европарите обаче ще отидат само в 22 от научните комплекси, които са групирани в шест тематични области, както следва: Енергия (4), Околна среда (4), Здраве и храни (7), Природни и инженерни науки (3), Социални и културни иновации (2) и Електронна инфраструктура (2).

Макар и вече обявена за обсъждане, предложената от Николай Денков Национална пътна карта, може да не бъде приета от новото правителство и ревизирана от екипа на образователния министър Красимир Вълчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама