Рама и Баша не се договориха за изход от кризата

10:07, 05 май 17 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на управляващите в Албания социалисти и премиер на страната Еди Рама и Люлзим Баша – ръководител на най-голямата опозиционна Демократическа партия, разговаряха снощи два часа в президентската резиденция в Тирана, но не постигнаха споразумение за преодоляване на политическата криза в страната. Предаде БГНЕС.

След срещата Рама заяви, че е получил от Баша същия проект, който му е бил представен и предния ден.

„Намираме се в същото положение както и предишния ден. Предложението, което направих на Демократическата партия, е известно: създаване на механизъм за наблюдение на изборите, в който демократите ще участват заедно с един вицепремиер и трима зам.-министри – на вътрешните работи, на правосъдието и на образованието”, каза Рама.

Участниците трябва да бъдат предложени от демократите, но да не са партийни членове.

Също така, заедно с посланиците на САЩ и ЕС и представителя на ОССЕ ще ръководят група, която ще следи да не се злоупотребява с държавни пари в предизборната кампания.

Баша заяви, че споразумение не е постигнато, защото предложенията на Рама за излизане от кризата са технически, а не политически, каквото е изискването на опозицията.

„Направените предложения не съдържат политическо решение. Това, което Рама предложи, е технически мониторинг, а не политическо решение, каквото търсим. Страната има нужда от политическо решение”, каза Баша.

Опозиционният лидер подчерта, че техните предложения включват две основни неща. Първо – служебно правителство с мандат да се справи с престъпността, свързана с наркотици, и второ – в срок от 6 месеца да се организира електронно гласуване и преброяване.

Както съобщи електронното издание на в. „Панорама”, след срещата, на излизане от президентската резиденция Рама демонстративно поздравил представителите на опозицията, които от 18 февруари стоят в голяма палатка до сградата в знак на протест.

Почувствали се обидени, опозиционерите започнали да скандират обиди срещу Рама, който побързал да влезе в правителствената сграда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама