Ирина Бокова в Джакарта за Световния ден на свободата на печата

09:55, 05 май 17 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Критични умове в критични времена: Ролята на медиите за постигане на мирни, справедливи и приобщаващи общества“ беше темата на основния празник на ЮНЕСКО за тазгодишния Световен ден на свободата на печата - 3 май.

Тази година събитието се проведе между 1 и 4 май в Джакарта, Индонезия, и целеше да повиши осведомеността за значението на свободната и основаваща се на факти журналистика за насърчаване на мира и справедливостта, за подкрепа за ефективността, отчетността и приобщаването на институциите в съответствие с Цел 16 от Целите за устойчиво развитие на ООН.

Събитието, организирано съвместно с правителството на Индонезия и Индонезийския прессъвет, бе водено от Н.П. Джоко Уидодо, президент на Индонезия, и открито от Юсуф Калла, вицепрезидент на Република Индонезия, и Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

В своята встъпителна реч при откриването Ирина Бокова каза: „Днес се срещаме в Джакарта, за да отпразнуваме свободата в сърцевината на всички свободи. Тази свобода е от съществено значение за овластяване на жените и мъжете, за укрепване на доброто управление, на здрави общества, за постигане на устойчиво развитие и мир.“

Генералният директор подчерта водещата роля на ЮНЕСКО за защита на свободата на изразяване и свободата на медиите: „ЮНЕСКО е агенция на ООН с мандат да насърчава свободата на изразяване, да защитава журналистите и тяхната безопасност. Тази мисия е записана в Конституцията на ЮНЕСКО и е ключова за напредъка на Програмата 2030, така че никой да не бъде изключен“, пзаяви тя.

Световната награда за свобода на медиите на ЮНЕСКО „Гилермо Кано“ бе присъдена на Дауит Айзак, журналист, роден в Еритрея, арестуван и държан в затвора без присъда от септември 2001, който бе представляван на церемонията от своята дъщеря. Информация за Дауит Айзак последно има през 2005, откогато е в неизвестност. /БГНЕС

„Това е духът, на който се основава Световната награда за свобода на медиите на ЮНЕСКО „Гилермо Кано“ - да хвърля светлина върху тези, които защитават основните свободи и човешки права, въпреки натиска - и този дух се пренася от Дауит Айзак, чиято смелост и ангажираност днес почитаме“, заключи Ирина Бокова.

Световния ден за свободата на печата 2017 в Джакарта се отбелязва с множество събития, с над 1600 участници от 95 страни от цял свят, и с други над 80 събития по света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама