Трилогията „Северозападен романь“ гостува в Русе

08:23, 05 май 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Той се нарежда както сред най-харесваните съвременни български писатели, така и сред най-провокативните. Той доказа, че е възможно книги, които са изцяло написани на диалект – от авторовия текст до диалозите – да се четат в цяла България. Той е Стоян Николов-Торлака и ще представи трилогията си „Северозападен романь“ - „Автономията????“ - „Май ше ни бъде…“ днес от 18 ч. в Русе.

Това съобщиха домакините на събитието от BH Cultural center на ул. Добруджа 4

Романите на Торлака са сред литературните изненади през последните три години. Книги, към които не можеш да останеш безразличен. Някои го критикуват за прекомерната употреба на диалект, други са недоволни от вулгарния на места език, но мнозинството читатели са тези, които се влюбват в стила му. Сравняват го с Радичков, с Буковски, с Чудомир. Всъщност няма калъп, в който да могат да бъдат вкарани пъстрите му образи, живият език и непредвидимите истории. Затова сред най-популярните съвременни български романи се нареждат и неговите.

Що се отнася до диалекта, за незапознатите с него в края на всяка от книгите са предвидени по два речника – на думите и на изразите.
Много русенци вече имат произведения на Торлака в библиотеките си. Но както те, така и тези, които за първи път се срещат с литературата му, ще могат да чуят как звучат северозападните истории в оригинал от самия автор. Стоян Николов-Торлака ще ги очаква в Културен център BH на 5 май от 18 часа, когато ще представи трилогията си за първи път пред русенска публика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама