Започва организацията на местен референдум в Стара Загора

07:00, 05 май 17 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със заповед на кмета на Стара Загора общинската администрация осигурява организационно-техническата подготовка на местния референдум за бъдещето на Бедечка, информираха от Общината.

В  областния град ще бъдат сформирани 208 избирателни секции за допитването. От тях 203 са общи избирателни секции, а 5 са специални – в здравни заведения, диспансери, места за задържане и подвижна избирателна кутия, ако има необходимия брой избиратели.

Списъци с адресите на местата за гласуване и обхвата на избирателните секции са публикувани на официалния сайт на общината в раздел „Местен референдум 2017“ - http://starazagora.bg/mesten-referendum. Там ще бъдат помествани всички заповеди и административни указания за организационно-техническата подготовка на референдума, която ще извърши община Стара Загора. Тя включва осигуряване на бюлетини, пликове, протоколи, урни, помещения за гласуване и т.н. Финансовите средства за произвеждане на местния референдум са за сметка на общинския бюджет.

Община Стара Загора започна изпълнението на задълженията си по прилагане на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС). Според него, задължение на общината е да предостави безвъзмездно подходящи помещения за провеждане на мероприятия в рамките на информационна кампания, която започва 30 дни преди датата на произвеждане на референдума и приключва 24 часа преди определения ден. Партии, коалиции или инициативни комитети, които подкрепят въпроса на референдума, или са за алтернативната позиция, могат да се регистрират в Общинската избирателна комисия за участие в информационната кампания. За неуредените в този закон въпроси се прилага Избирателният кодекс.

Община Стара Загора подготвя за отпечатване информационен лист с въпроса и мотивите за произвеждането на референдума, по предложение на групата от 36 общински съветници, представители на различни политически партии. Той ще бъде разпространен на достъпни места и места, определени за агитация, както и чрез средствата за масова информация.

По решение на Общинския съвет в Стара Загора на 18.06.2017 г. ще се проведе местен референдум  с въпрос „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал Бедечка, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Хр. Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама