100 ученици ще мерят сили в ХХ Национална олимпиада по астрономия

07:00, 05 май 17 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шумен ще бъде домакин на ХХ Национална олимпиада по астрономия, която ще се проведе от 5 до 7 май, в Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович”.

100 ученици от 17 области на страната са класирани за участие в олимпиадата.

Най-внушителна е групата на софийските ученици – 28 от 8 училища, следвани от варненските – 16 от 5 училища и русенските – 7 от 2 училища. От Шумен е класиран един ученик – Огнян Огнянов Симеонов от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Никола Й. Вапцаров“, който представя града ни за втора година на национално равнище. 

По регламент учениците ще се състезават в 3 възрастови групи: VІІ-VІІІ, ІХ-Х и ХІ-ХІІ клас. Националният кръг ще се проведе в рамките на два последователни дни с начало 8: 00 часа: на 6 май – теоретичен кръг с продължителност 4 астрономически часа. Практическият кръг ще бъде на 7 май, с продължителност до 3 астрономически часа.

Официалното откриване на олимпиадата ще се състои на днес, 5 май от 18:00 ч. в зала „Форум“ на хотел „Шумен“.

Награждаването на класираните на първо, второ и трето място от трите възрастови групи и закриването на ХХ Националната олимпиада ще се състои на 7 май от 18:00 ч. в Актовата зала на ППМГ „Нанчо Попович.

Организатори на олимпиадата са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Шумен, Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович”, гр. Шумен, със съдействието на Община Шумен и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама