Дипломат на Полша сравни разпределението на бежанците с изселване в Сибир

01:24, 05 май 17 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полският външен министър Витолд Вашчиковски сравни програмата на ЕС за разпределение на бежанците с преселването на поляците в Сибир през XIX век.

"Трябва да разберем, че принудителното преместване води до лоши политически асоциации: през XIX век ние бяхме принудени да се преселим в Сибир, по време на Втората световна война ни гонеха от страната ни", казва Вашчиковски в интервю за "Таймс ъф Малта", поместено на сайта на полското външнополитическо ведомство, предаде БГНЕС.

През 1847 г. на смъртното наказание в Русия за много престъпления е заменено с каторга. Изселването в Сибир е било наказание за редица участници в полските въстания от 1830 и 1863 година срещу Руската империя.

Според него Варшава няма да участва в никаква програма за разпределение на бежанци. "Не искаме Полша да се превърне в един голям лагер, в място, където хората ще бъдат държани под стража зад оградата", посочва той. "Миграцията следва да бъде доброволна", смята полският външен министър.

През септември 2015 г. страните членки на ЕС приеха решение за разпределение на 160 000 мигранти, пристигнали в Гърция и Италия - в други държави от ЕС. До днес ЕС не може да изпълни това решение, тъй като не всички страни са готови да приемат бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама