Избирането на Тръмп и Брекзит разлюлявят Европа

23:46, 02 май 17 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и решението на Великобритания да напусне Европейски съюз разтърсиха основите на европейската архитектура на сигурността като засилиха кризата на континента. Това се посочва в публикувания във вторник в Берн доклад "Сигурността на Швейцария от Службата за разузнаване на Конфедерацията. Това съобщиха от ТАСС.

Кризисната ситуация в Европа, на която Службата обръщаше внимание в ежегодните си доклади в продължение на редица години, се усили през миналата година във връзка с два нови фактора - решението на Обединеното кралство да излезе от ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ", се отбелязва в 88-страничния документ.

"Предишната сигурност се разрушава и се сменя от фундаментална несигурност и намаляваща предсказуемост", констатират анализаторите на швейцарското разузнаване като подчертават, че тези два фактора "разтърсиха самите основи на европейската архитектура на сигурността", а установилия се в Европа ред изпитва "необикновено силен натиск".

Според авторите на доклада "Доналд Тръмп представлява от своя страна допълнително предизвикателство за Европа", тъй като с избирането му "се поставя под въпрос вътрешният консенсус, съществувал няколко десетилетия" за участието на САЩ в международните дела. Колкото до Брекзит, става дума за "радикално скъсване с провежданата от десетилетия линия на постепенно засилване на интеграцията в Европа".

В Берн обръщат внимание, че "силите, отвръщащи се от европейската интеграция като ключова опора в следвоенния ред в Европа окончателно са се укрепили в повечето страни членки на ЕС". "По този начин в европейския ред започван да се появяват забележими пукнатини под натиска на вътрешни и външни криза", констатира швейцарското разузнаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама