В Плевен бе открита документална изложба, посветена на папа Йоан Павел ІІ

17:46, 02 май 17 / Култура 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Впечатляващата документална изложба „Йоан Павел II – папа на свободата” отвори врати в залите на художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Тя се посвещава на 15-годишнината от посещението на папа Йоан Павел в България. Събитието се организира от католическата църква „Дева Мария от Фатима” в Плевен, съвместно с посолството на Полша и Полския културен институт в България.

Изложбата беше открита официално от посланика на Полша Н. Пр. Кшищоф Краевски и кмета на община Плевен Георг Спартански. Документалните постери върнаха присъстващите във времената на „Солидарност” и събитията в Полша, които със сериозната подкрепа на папата на свободата Йоан Павел II промениха историята на Източна Европа. 

Мнозина споделиха спомените си за помощите, събирани от българите за полския народ в един от най-трудните му моменти, за изписаните на чиновете думи „Гданск”, „Лех Валенса”, „Солидарност”, вдъхнали надежда и кураж на младите поколения. Прозвучаха и думи на признателност към обединяващата фигура на първия славянски папа, към неговото човеколюбие, достоен живот и мъдри послания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама