Общинският съвет във Варна настоява за корекция на бюджета на РЗОК

17:36, 02 май 17 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бюджетът на Районната здравноосигурителна каса във Варна да бъде поне равен на миналогодишния, за да бъдат изпълнени целите и задачите пред здравеопазването в града, областта, а и в Североизточна България, откъдето са много от пациентите. За това настояват общинските съветници в декларация до НЗОК, Българския лекарски съюз, Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването, която приеха на днешното си заседание.

Към момента бюджетът на РЗОК за тримесечието е намален с близо 10% и възлиза на 18 968 628 лв. Орязването му не е подкрепено с никакви аргументи. Съветниците настояват бюджетът да бъде поне близък или равен на бюджета на РЗОК на големите градове, съпоставими с Варна.

Срещу драстичното намаление преди дни се обяви и регионалната колегия на Българския лекарски съюз. Според нея орязването означава ограничаване на достъпа до болнична медицинска помощ на голяма част от населението на областта чрез ненужно увеличаване на листата на чакащите за лечение, въвеждане на още една рестрикция за болничното лечение, освен вече прилаганите лимити за хоспитализация на пациенти, повишаване на риска от снижаване на качеството на медицинско обслужване на населението.

Предстоящото повишаване на стойността на издръжката на болничните структури и неоправданото намаление на определените бюджети неминуемо ще доведе до генериране на непредизвикани от болниците задължения и рязко влошаване на условията на труд на лекарите и невъзможност за провеждане на лечебния процес според изискванията на добрата медицинска практика, смятат от БЛС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама