В Литературен клуб „Перото“ представят „Отново сме поети“ на Богдан Тетовски

17:23, 02 май 17 / Култура 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стихосбирката "Отново сме поети" на Богдан Тетовски ще бъде представена от Михаил Неделчев и Владислав Христов на 5 май от 19 часа в Литературен клуб „Перото“ в столицата. В събитието ще вземе участие и актьора Станислав Кертиков, това съобщават организаторите.

Те припомнят на публиката, че Богдан Тетовски е от поетите от втората половина на 50-те години, от поколението на Константин Павлов, Любомир Левчев, Владимир Башев, Стефан Цанев. Подобно на Иван Пейчев, Богдан Тетовски е душата на шуменската творческа бохема. Хапливият му език ражда остроумни сентенции и епиграми, които стават популярни и се помнят дълго време. Известен е и като много добър познавач и ценител на модерната френска поезия, особено Жак Превер. Любими са му Гогол и Чехов.

Два дни преди смъртта си Богдан Тетовски вижда първата си стихосбирка „Човекът зад вестника“ , а през 2001 г. излиза от печат и книгата „Къде отива птицата“. През 2005 г. Богдан Тетовски посмъртно става първият носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“, като със средствата от нея е издадена стихосбирката „Един такъв, неясен, неедин“.
„Сега вече можем по-обективно да оценим поезията на Богдан Тетовски. Почти двадесет години след смъртта му, след като сме преодолели и сме се освободили от тоталитарните предразсъдъци и стереотипи, с всеки прочит на негово стихотворение откриваме пропуснати до сега смисли и нюанси. И когато сравним написаното от него с онова, което допускаме, че ще остане в литературната памет като представително за времето, през което той живее и пише, става очевидно, че поетическото му творчество трябва да стане част от тази памет.“ - казва Иван Карадочев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама