Благоевградски професор и докторант са съавтори в книга за Античността

16:45, 02 май 17 25 474 Шрифт:
Автор:
Научната монография "Дионис в Тракия" е плод на съвместните изследователски усилия на колегиум, съставен от преподавателя н Югозападния университет проф. Васил Малков, проф. Карл А. П. Рак и проф. д-р Евия Холмберг от Бостънския университет, и Ставрос Киотсекоглу от университета "Демокрит" в Гърция, който е и докторант в катедра Културология в благоевградското висше училище.
 
Дело на престижното научно издателство Regent Press, Бъркли, Калифорния и се разпространява от авторитетната международна електронна мрежа "Амазон".
Авторите на книгата анализират в исторически, религиозен и митологичен контекст археологическите открития и мегалитните паметници, свързани с култа към халюциногенните гъби в Древна Тракия. 
Колективната монография се състои от две части. В първата част се представят митологични и исторически свидетелства за гъбите, като част от култови практики през Античността. 
 
Втората част е посветена на нови открития, свързани с изследваната проблематика. 
Благоевградският професор Васил Марков разглежда сакрализираните монументи на скални гъби от Древна Тракия във връзка с артефакти от древни митове, съхранени като мотиви от българския фолклор.
 
Проф. Евия Холмберг анализира култа към Дионис и сакралната инициация. Ставрос Киотсекоглу разглежда каменните гъби в тракийските мегалитни светилища.
СН ЮЗУ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама