И Варна връща акциите в Пловдивския панаир

15:53, 02 май 17 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Варна ще прехвърли безвъзмездно на Министерството на икономиката акциите си в „Международен панаир Пловдив“ АД, които получи миналата година с правителствено решение. Това реши с мнозинство от 39 гласа и един „въздържал се“ днес Общинският съвет. Акциите са 16 314 000 и представляват 29% от капитала на дружеството с мажоритарен собственик Георги Гергов.

Преди гласуването на съветниците от ГЕРБ се наложи да изслушат доста саркастични коментари за партийната повеля, заради която само преди 9 месеца мнозинството в местния парламент прие акциите, а сега ги връща на държавата.„С това действие, направено по този начин, ние унизихме Варна, институцията Общински съвет и местното самоуправление”,  заяви независимият общински съветник Чавдар Трифонов.

„Явно хубавите неща в природата и в обществото се случват за 9 месеца”, коментира Ивайло Митковски от ДСБ. По думите му най-смущаващ е фактът, че страната се връща с повече от 20 години назад във времето, когато важните решения за обществото, за даден град, а дори и за даден човек, са се вземали от органите на една партия.

Ако след 3 месеца Бойко Борисов и Георги Гергов се сдобрят, дали отново ще има прехвърляне на дялове, поиска да узнае съветникът Костадин Костадинов и посъветва колегите си да си изкарат болнични листове, да не присъстват на сесия и да запазят остатъка от достойноството си. Григор Григоров пък предложи собствеността на общината в Пловдивския панаир да се замени с 16% от капитала на „Водоснабдяване и канализация Варна“ ООД, където държавата държи 51%. Така според него местната власт ще поеме управлението на водоснабдителното предприятие и може да намали всекидневните аварии и повишената от вчера цена на водата. Предложението беше отхвърлено.

Приемането на акциите в панаира е нямало нищо общо с намеренията за решаване на проблема с т.нар. Дупка в центъра на Варна, собственост на „Търговски дом“ АД, където мажоритарен собственик е отново Георги Гергов. Това заяви кметът Иван Портних. По думите му собствеността е била приета с идеята в морската столица, съвместно с „Международен панаир Пловдив“, да се организират изнесени експозиции, докато се проектира варненският експоцентър. „За съжаление, това взаимодействие не се осъществи по начина, по който си го представяхме”, каза Портних.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама