Затвориха Паметника на свободата на Шипка

15:40, 02 май 17 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затворен за посещения е Паметникът на Свободата на връх Шипка. Причината е започналото обследване на състоянието на бронзовата статуя на лъва. Тя е дълга 8 метра и висока 4 метра. Изработена е от 28 бронзови черупки, с общо тегло 28 тона.

Специалистите са взели проби от метала на статуята, правят се снимки с рентген на цялата скулптура. Обследването на паметника бе подготвяно повече от година. Най-лошият вариант според учените, които обследват статуята е вътрешната конструкция да е силно ерозирала, което би наложило демонтиране на лъва.

По първоначални данни конструкцията вътре е в добро състояние. В момента се изследва състоянието на бетона, налят в краката на лъва през 80-те години. Какви ще бъдат ремонтните дейности, ще стане ясно сллед резултатите от пробите.

Признателността на българския народ към подвига на героите, защитили с кръвта си Шипченския проход и свободата на България  увенчава величественият Паметник на свободата, който гордо се възвисява на връх Шипка.

Той е построен с волните пожертвования на целия народ, по проект на арх. Донков и скулптора Андреев. Откриването му става на 26 август 1934 г. Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци. Последният ремонт на паметника е правен през 80-те години на миналия век.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама