Турция се отказва от Евросъюза

14:26, 02 май 17 / Политика 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция се оказва от перспективата за членство в Евросъюза, най-малко поне засега. ЕС е готов да й предложи икономическо сътрудничество.

Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю.

„На всички е ясно, че поне засега Турция обръща гръб на европейската перспектива. Фокусът в нашите отношения ще бъде прехвърлен към нещо друго. Трябва да се види какво може да се направи в бъдеще, може ли да възобновим някакво сътрудничество“, посочи Йоханес Хан в интервю за Ройтерс, цитирано от ТАСС и БГНЕС.

Според еврокомисаря сегашното ръководство на Турция начело с президента Реджеп Ердоган ограничава свободата на словото и гражданските права на населението, извършва масови арести на противниците на властта. Това означава, че Турция не отговаря на критериите, които ЕС изисква от страната, стремяща се да влезе в неговите редици, добави Йоханес Хан.

Той поясни, че ЕС не може да промени тези критерии заради Турция и няма да води преговори за евентуално членство на Турция, без да се отчита положението в страната с правата на човека. „Няма версия на турската демокрация, има само една демокрация. Турските граждани трябва да имат същите права и свободи, както и европейците“, смята Хан. Той добави, че в началото на следващата година ще представи на ръководството на ЕС доклад, в който ще бъде определен сегашния статут на Турция относно ЕС и процеса на европейска интеграция.

След референдума в Турция от 16 април, който разшири пълномощията на президента, в ЕС заговориха да бъдат спряни преговорите с Анкара за присъединяване, които се водят от 2005 година. Но промяна в официалната позиция на ЕС още няма и преговорите продължават. Самият Ердоган заяви, че след референдума страната може да проведе нов референдум дали да влезе в ЕС.

На 28 май ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че в момента ЕС не работи върху откриването на нови преговорни глави с Турция. Присъединяването на Турция към ЕС е нереалистично, заяви на следващия ден австрийският канцлер Кристиан Керн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама