За осма година Разград ще бъде домакин на националния фестивал "Капанска китка"

13:30, 02 май 17 / Култура 25 741 Шрифт:
Автор:

Осмият национален фолклорен фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора "Капанска китка" ще се проведе на 20 май. Това съобщи днес на пресконференция Кънчо Върбанов, председател на НЧ "Бузлуджа" и художествен ръководител на Танцов клуб "Абритус". В пресконференцията участваха също Виолета Антонова – ст. експерт в Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в община Разград и Емилия Русева – председател на Танцов клуб „Абритус“.

Надпреварата се провежда ежегодно под патронажа на кмета на общината. Организатори са Община Разград, НЧ „Бузлуджа 2010“ гр. Разград и Танцов клуб „Абритус“.
Фестивалът е с уникален за страната статут и е единственият от този вид, играят само автентични хора, като не се допуска хореографска намеса, коментира Върбанов. Той отбеляза, че  фестивалът вече е утвърден, в досегашните седем издания на проявата са участвали 125 клуба от страната с над 4000 танцьори. Записванията за участие в осмото поред издание на фестивала продължават, засега заявки са подали танцови клубове от Нови пазар, Варна, Силистра, Русе, с. Николово, Кубрат, Търговище,  Добрич, Преслав и др. Председателят на читалището благодари на ръководството на общината за това, че от тази година националният фестивал „Капанска китка” е включен в общинския бюджет и е част от културните събития на местната управа.

Откриването на VIII-я Национален фолклорен фестивал „Капанска китка“ е от 10 часа на 20 май в залата на Общинския културен център. По регламент надпреварата ще премине в два тура, като всеки от клубовете ще представи по две български хора. Представянето на съставите ще оценява жури с председател хореографа и директор на ПФА „Мизия“ - Търговище Любчо Василев. Членове на комисията ще бъдат доц. Катя Кайрякова - главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци „Шумен” и преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”  и  Румян Занев - художествен ръководител на Капанския ансамбъл в Разград.

Събитието има богат награден фонд, като най-високата е специалната награда на кмета на община Разград д-р Валентин Василев за цялостно представяне. Освен нея има парични награди за първо, второ и трето място на състави до 31 човека и за състави с над 31 човека, каза Емилия Русева. Специална награда ще връчи също Танцов клуб „Аблритус”. Ще бъдат раздадени и много допълнителни награди за участващите клубове, осигурени от спонсорите на фестивала. Грамоти и подаръци ще получат всички клубове и всеки от участващите в тях изпълнители.

Русева допълни, че специална изненада ще бъде участието на фолклорния изпълнител Илия Луков, който ще закрие фестивала.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама