Герджиков: На 4 май сутринта ще бъде гласуван новият кабинет

12:09, 02 май 17 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По обед или в ранния следобед в Министерски съвет ще се предаде властта на новото правителство. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков на обобщаваща пресконференция, предаде БГНЕС.

Герджиков посочи, че при липсата на по-голямата част на парламент, който да ни контролира, като служебен кабинет, назначен от президента, е нормално той да има някаква надзорна функция. „Не е речено, че в условията на демокрация във всички случаи е трябвало да бъдем абсолютно единодушно с президента. Нормално е да има известни разминавания. Това е смисълът на демокрацията, за разлика от едно тоталитарно общество. Щастлив съм, че можах през тези 3 месеца да работя заедно с президента Румен Радев“, обясни служебният премиер.

Според него не трябва партиите „да си стискат при себе си ценните професионалисти, когато става дума за национални каузи“. „Поканих Корнелия Нинова в кабинета си по-миналата седмица с молба да преосмисли решението си. Тя каза, че това не е нейно решение, а е решение на Изпълнителното бюро на БСП. Обеща ми да внесе въпросът за пререшаване в бюрото, но резултатът е същият-те са твърди и неотстъпчиви и заявиха, че няма да дадат Златева на България, а ще я държат за себе си“, посочи Герджиков.

От своя страна Деница Златева коментира по темата, че има решение на НС на БСП за неучастие на представители на БСП в кабинет на ГЕРБ. „Оценката, която получих за работата си и работата на екипа ми може само да ме радва. Предложението, което ми бе отправено от бъдещия премиер Борисов е израз на такава оценка, но решението, което взех и съобразявайки се и с решението на НС и ИБ ма БСП, е да не продължа участието си в редовен кабинет на Борисов“, поясни Деница Златева. Тя обаче, подчерта, че ще помага на наследника си и няма да отстъпи от това обещание.

От друга страна Огнян Герджиков обясни, че МРРБ е било с най-много проблеми, които обективно дошли като най-много, заради тези неблагополучия, които се случиха с тунел „Ечемишка“ и по магистралите. „Имаше напрежение. Министър Спас Попниколов действително беше поставен на сериозно изпитание, в много голяма степен той успя да се справи със своите предизвикателства. Там се наложи да се сигнализират и съответните органи, държавната финансова инспекция например, включително и прокуратурата. Това са сигнали, които тепърва ще се разследват и ще се види има или няма виновни и те съответно да си понесат своите наказания“, каза Герджиков.

Що се отнася до оценката на служебния кабинет, дадена от Корнелия Нинова, през това време премиерът чул много коментари. „Един от любимите ми коментари е това, че всъщност аз съм атакуван и от ляво, и от дясно. Еднакво са недоволни от мен, което всъщност означава, че не съм угодил на никоя от страните. Не съм угодил нито на ГЕРБ, нито на БСП и така трябваше да бъде. Това беше една от основните линии в поведението на служебния кабинет. Оценката 4 бих я приел съвсем добре, особено ако се има предвид, че е по четирибалната система“, каза още служебният премиер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама