Сбогуваме се с големия български актьор Илия Раев

11:40, 02 май 17 / Култура 25 992 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 77 години към небесния театър се присъедини големият български актьор, изключителен човек и директор на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - ИЛИЯ РАЕВ.

Избрал да се завърне в родния си град, преди 9 години, той пое в труден момент ръководството на театъра. За този период, в нелеките за българската култура години, Илия Раев успя да съхрани трупата на репертоарния ни театър, да привлече знакови, популярни творци в реализираните спектакли, да осъществи стойностни театрални проекти.

В качеството си на Председател на Управителния съвет на Сдружение "Нова българска драма" и Директор на фестивала, продължи и обогати с нови форми и съдържание ежегодното провеждане на Друмевите театрални празници. Активен общественик, обичан от съгражданите си, Илия Раев получи тяхното признание и бе удостоен със званието "Почетен гражданин" на Шумен.

Утре в 12.30 часа във фоайето на Шуменския театър ще почетат паметта на Илия Раев. Снимка: Topnovini.bg

Заедно с трупата на Шуменския театър, актьорът Илия Раев изигра едни от най-ярките си роли в спектаклите "Опечалена фамилия" от Бранислав Нушич, "Сборен пункт" по Д. Ковачевич ,"Гераците" по Елин Пелин, "Фалшификаторите" по Ст. Л. Костов и "Към пропаст" по Иван Вазов.

Илия Петков Раев е роден на 23 февруари 1940 год. в Шумен.

Средното си образование завършва в родния си град през 1958 год.

От 1958 до 1960 год. отбива военната си служба.

От 1960 до 1964 год. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Желчо Мандаджиев при ВИТИЗ ”Кр. Сарафов”. По разпределение е работил 3 години в Хасковския драматичен театър. С конкурс е приет в трупата на Театъра на поезията и естрадата през 1967 год., после преименувал се в театър ”София”. Там работи до 1990 год.

От 1990 год. до 2008 г. е актьор в Малък Градски театър ”Зад канала”.

От 1986 до 1990 год. е бил директор на театър ”София”.

От 1995 до 1997 год. е бил директор на Национален център за театър към Министерство на културата.

От 2008 год. е директор и художествен ръководител на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” Шумен.

Участвал е в над 140 театрални спектакъла, в пиеси от световната класика, в български класически и редица съвременни пиеси. Има около 40 роли в телевизионния театър, новели, поетични предавания и игрални телевизионни филми.

Около 50 роли в едни от значимите филми на киностудия ”Бояна”, МВР – студия, студио „Време”, а също и в чуждестранни филмови продукции, безбройни радиозаписи, част от които са в Златния фонд на БНР.

За професионални успехи и активна обществена дейност е награждаван с множество грамоти.

Той е носител на орден „Кирил и Методи” І степен, наградата „Икар” на САБ, „Мелполет” от Шуменския театър, почетна грамота и медал „Златен век” от Министерство на културата за големия му принос в развитието на българската култура

Носител е на значка „Златна книга” на Съвета на Европейската научна и културна общност с официален статут за завоюван висок престиж и обществено признание и за принос към българската култура.

Удостояван е със „Златна значка” Първа степен на Община Шумен и званието „Почетен гражданин на Община Шумен“.

Поклонението ще се състои на 03 май 2017 год. /сряда/, в 12.30 часа в храма "Св.Седмочисленици" - гр.София.

По същото време - 12.30 часа във фоайето на Шуменския театър негови колеги, почитатели и граждани ще изразят своята почит към човека и актьора Илия Раев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама