КНСБ продължава общинското договаряте за 2017 г.

10:50, 02 май 17 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не e приключил  процесът на общинското договаряне за тази година, съобщи регионалният координатор на КНСБ в област Добрич Гинка Василева.

Засега са приключили преговорите и са подписани общински колективни трудови договори в общините Добрич, Крушари и Шабла. Продължават преговорите с общинските ръководства на Генерал Тошево и Балчик. Предстои да се открие процедура в община Каварна, добави Василева.

В социалните заведения има увеличение на заплатите от 2 до 15%, но то касае ръста на минималната работна заплата и на заплатите на специалистите. Има увеличение в детско-ученическо здравеопазване – детски ясли и здравни кабинети, но заплатите на медицинските специалисти останаха много ниско под договорения отраслов КТД, посочи Гинка Василева. Основните заплати се движат в рамките от 530 до 576 лева. От 2016 г., съгласно отрасловото споразумение, медицинските специалисти трябва да имат основна заплата 700 лева.

„Добричка област е далеч от това договорено равнище на заплатите. Поне имаме уверението от КНСБ, че се водят преговори с министерството второто шестмесечие на 2017 г. да се осигурят средства за достигане на основните работни заплати на тези специалисти до 600 лева, което ще струва на държавата от  3 до 5 млн. лева/за цялата държава/. И, чрез единните разходни стандарти за 2018 г. тези заплати да достигнат 700 лева”, каза още синдикалистът.

С 8 % са увеличени възнагражденията на учителите.

Общинските администрации също са в полезрението на договарянето. Единните разходни стандарти за всички администрации на територията на областта са увеличени с до 10%. В Тервел увеличението на заплатите на администрацията е с 5 до 7%, за град Добрич – 5%, Крушари – 7 %. Във всички останали общини, тъй като има недостиг на средства за местните администрации, няма увеличение на работните заплати, каза още Гинка Василева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама