Нова специалност в ПУ „П. Хилендарски“ -учител по предмета „Човекът и природата“

07:00, 02 май 17 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова специалност „Учител по предмета „Човекът и природата“ открива Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. „Приемът стартира от новата академична година“, съобщи зам.-ректорът на учебна и издателска дейност доц. д-р Мария Стоянова. Промените в училищната образователна система поставят нови изисквания към университетите, които подготвят учители.  В национален мащаб силно е намалял броят на тези висши училища, които подготвят преподаватели по природни науки – в момента вузовете с подобни специалности са само три. Непрекъснатите структурни и съдържателни промени в българското училище изискват от тях  гъвкавост и инициатива при предлагане на нови учителски специалности, които да са съобразени с нуждата от конкретни учители-специалисти, коментира доц. Стоянова. 

Предвид намаления брой часове по природни науки в българското училище е трудно на учители само по биология, или само по химия или физика да да запълнят изисквания норматив от часове и да работят като такива. Освен това, с преминаването на осми клас в гимназиален етап, много училища в страната ще обучават ученици само до седми клас. Това още повече ограничава възможността учители с по една или дори с по две специалности да имат часове, с които да покрият задължителния норматив и да бъдат назначени на пълен трудов договор.

„Завършилите тази специалност ще получат базисни знания в областта на педагогическите науки, биология, химия, физика и астрономия и ще могат да преподават тези учебни предмети, както и учебния предмет „Човекът и природата“ в прогимназиалния етап на българското училище“, обясни зам.-ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Мария Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама