По-малко трудови злополуки отчетоха в Шумен

13:08, 27 апр 17 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ден преди да бъде отбелязан Световният ден за безопасност на труда – 28 април, Областният съвет по услоия на труд в Шумен отчете намаляване на общия брой трудови злополуки.

През миналата година инцидентите са били с 32 по-малко и няма злополуки със смъртен изход. Няма и данни за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите, отчетоха директорът на Областната инспекция по труда Стела Методиева и главният инспектор по осигуряване в ТП на НОИ – Шумен инж. Юлиян Неделчев.

Злополуките, станали на работното място през миналата година са със 127 по-малко. С близо 100 е занижен броят на инцидентите, възникнали по време на отиване и връщане от работа.

Намаление на злополуки, свързани с работния процес има в 41 икономически раздела. Сред тях на първо място е търговията на едро, следвана от предприятията за производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия. Разтениевъдство, животновъдство, горско стопанство са икономически раздели, отчитащи низходяща тенденция на трудови инциденти.

Снимка: Topnovini.bg

Увеличение на злополуките, при това най-съществено, има в разделите „Производство на облекло“, „Ремонт и инсталиране на машини и оборудване“, „Събиране и обезвреждане на отпадъци“.

Разпределението на злополуки по отрасли показва, че най-много са допуснати при производството на метали, строителство на съоръжения, хуманно здравеопазване и образование, макар последните сфери да не предполагат рискове, като тези в строителството.

В национален мащаб област Шумен се нарежда на 10-то място по брой на допуснати трудови злополуки сред всичките 28 области в страната. Водещи в тази негативна статистика са София, Варна и Пловдив.

През миналата година НОИ – Шумен, съвместно с дирекция „Инспекция по труда“, е организирал 24 разследвания на трудови злополуки с 24 засегнати лица.

Зам.-обласният управител Живко Жечев изрази своето задоволство от работата на институциите и от спада на нещастните случаи в производствени условия.

„В памет на хората, пострадали и загинали при трудови злополуки сме длъжни да изкажем своето човешко състрадание, но и да вложим повече старание при работа и спазване на изискванията и нормативите за безопасност“, каза пред участниците в срещата инж. Юлиян Неделчев.

Членовете на Областния съвет по услоия на труд в Шумен поднесоха венци пред Паметната плоча на загиналите и пострадали при трудови злополуки, поставена на сградата на Регионалното управление по образование в града.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама