Бизнесмени от Югозапада на кръстоносен поход срещу електронните търгове за добив на дървесина

12:27, 27 апр 17 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Електронните търгове за дървесина са незаконни и неефективни, участниците в тях не сме равноправни, обявиха на протест пред Югозападното държавно горско предприятие собствениците на дърводобивни и дървопреработващи фирми от региона, предаде БГНЕС.

Бизнесмените поискаха преди дни спешна среща с директора на ЮЗДП, за да се оплачат от електронната система, заканиха се да блокират пътища, но инж. Дамян Дамянов днес бе на колегиум в София.

Въпреки това около 50-ина собственици на фирми от бранша се срещнаха със заместниците му, които ги помолиха да водят конструктивен диалог по проблемите в бранша. А членът на УС на ЮЗДП инж. Аврамов уведоми бизнесмените, че срещата с инж. Дамянов ще се състои на 2 май.

„Електронният търг не дава равни права на всички участници, защото системата не е усъвършенствана софтуерно. Зависими се от интернета, сигнала, и сървъра, обслужващ софтуерната програма. Имаме и доказателства-играхме на търг две фирми с два компютъра-един до друг. Едната фирма има достъп и може да играе до последната секунда, а на другата достъпът й бе блокиран 15 секунди преди края на самия търг. Така ти отнемат правата да участваш наравно с всички, каза Ганем Комле, който има фабрика за фурнир в Мурсалево.

Искаме да сме с равни права с всички участници, а не да играем на рулетка, защото ставаме неконкурентоспособни спрямо фирмите от чужбина, добави Ганем.

Съдружникът му представи на ЮЗДП флашка с „чудесата” от последния търг в гр. Белово.

„Горският сектор е най-тежкото перо и най-несигурен, а вие ковете само лобистки закони. Електронният търг е незаконен, това е тотален рекет, ние ще ковем законите на базата на къртовския труд, който полагаме. С всяко едно влизане в Балкана всеки божи ден ние тръгваме на война. В тази държава малкият и средният бизнес не се толерира както във всички държави, а е жертва на лобистки закони”, каза Анна Желязкова.

„Вие от ЮЗДП трябва да се съобразявате с нас и да не вдигате цената, защото ние сме принудени да сваляме тази на готовата продукция защото нямаме пазари и не сме конкурентни на другите страни. Всеки от нас е загубил пазара в Гърция, защото румънците дават по-добри цени от нас, в Турция украинските са по-добри от нашите. Ние не можем да дадем по-добри цени защото нашата суровина вместо да пада защото сме в криза-тя расте постоянно”, оплака се друг бизнесмен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама