Ученици и учители танцуваха хоро в Търговище

15:18, 21 апр 17 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици от I Основно училище „Христо Ботев“ днес се включиха в национална инициатива, свързана с уважение към фолклорните традиции. Тя носи наслов „80 години Дунавско хоро“ и е по идея на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България като част от кампанията за съхраняване музикалната памет на нацията. На инициативата присъстваха зам.-кметът на Община Търговище Рая Матева и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ Косьо Костов.

В рамките на голямото междучасие, в двора на учебното заведение, се изви кръшно хоро, на което се заловиха ученици и учители. Така те отбелязаха значимата годишнина от създаването на Дунавско право хоро, сътворено през далечната 1937 г. от българския композитор, музикант и диригент Дико Илиев. То е най-популярното хоро на създателя на жанра „хора за духови оркестри“ и по традиция звучи непосредствено след националния химн при посрещане на всяка Нова година.

Изпълнението на ботевци се осъществи под съпровода на Градския духов оркестър  с диригент Красимира Коларова. 

"Инициативата се открои с мащабност и вълнуващо послание, чрез което младите хора показаха, че желанието за популяризиране на съвременните фолклорни образци трябва да бъде постоянно отношение на почит към корените ни." споделиха от учебното заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама