Задържаха двама за подготовка на атентат срещу френски кандидат-президент

15:35, 18 апр 17 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Телевизионният анал БФМ-ТВ съобщи, като се позова на главното управление по вътрешна сигурност, че екстремистите са били решили да извършат нападение, но още не са били избрали кого от 11-те кандидати за президент да атакуват.

Двамата са арестувани от агенти на вътрешното разузнаване и специални полицейски части. Министърът на вътрешните работи Матиас Фекл каза, че нападението е щяло да бъде извършено „през следващите дни” от двамата мъже – на 23 и 29 години, за които се знае, че са „радикализирани”.

Всички живеещи в сградата, където е жилището на предполагаемите терористи, са били изведени, след като в дома са били открити оръжие и взривни вещества, съобщи БФМ-ТВ. Изолиран е целият квартал.

Експлозивът е бил от типа TATP. Това е самоделно взривно вещество, което много често се използва в атентати, използвано е и в Брюксел през ноември 2016.

Медията допълва, че според експерти този тип взривно вещество е много опасен за съхраняване. Затова терористите обикновено го приготвят непосредствено преди извършване на нападение.

Двамата задържани не са от Марсилия, съобщава БФМ-ТВ. Единият е живял в град Ермон, североизточно от Париж, а другият – в Северна Франция.

Според радио „Франс енфо” единият задържан е бил католик, но неотдавна приел исляма.

По време на предизборната кампания кандидатите за президент на Франция са силно охранявани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама