Проф. Владимир Чуков: Проевропейски настроена Турция каза“не“ на Ердоган

12:30, 18 апр 17 25 484 Шрифт:
Автор:

„Резултатите от референдума в Турция ясно показаха, че обществото е категорично разделено. Има наличие на електорални премествания и дирижирани процеси. Разделителната линия е между една образована, светска Турция и другата, консервативна живееща в малките градове, по-слабо образована.“, това заяви в коментар за Topnovini.bg международният анализатор проф. Владимир Чуков. Една от опозиционните партии вече обяви, че ако се наложи за нередностите ще сезира и Международния съд за правата на човека.

Резултатите показаха още, че значителна част от неговите подръжници в националистическите среди, де факто са се изпарили, а други всъщност гласуваха с „не“. Подкрепата дойде от кюрдските райони, каза още анализаторът.

Самата обтегната физиономия на Ердоган при обявяването на резултатите показа, че самият той е изненадан, уточни проф. Чуков.

По думите му за първи път президентът Ердоган губи родния си Истанбул. В големи квартали като Бешикташ има смазващо „не“. Елитни квартали също са гласували с „не“. В столицата Анкара било ясно казано, че не са с управляващите и с Ердоган. Третият по големина град Измир също дава негативен вот.

Според експерта изводът е , че проевропейски настроена Труция далеч не е с Ердоган.

„Ако преди Европа беше опонентът, външният свят сега виждаме много силна опозиция в самата страна и това не е ясно докъде ще стигне“, обобщи проф. Чуков. Той припомни заявените позиции на опозиционни партии, че референдумът е манипулиран.

„Страх ме е да си помисля, че наистина Ердоган би посегнал до авторитарни методи да наложи своята воля. Има симптоми, че ще се намали двегодишния период за влизане в сила на резултатите от вота“, сподели той.

Професорът не е категоричен, дали може да се стигне до гражданска война, каквито прогнози вече се чуха в публичното пространство. Според него под давление на вътрешен и външен натиск ще се търси решение за управлението на Турция.

„С резултатите от референдума Ердоган подплати своята еднолична власт, въпреки съпротивата на интелигентната част от близо 24 милиона. Повече от ясно е, че той се превръща и в заплаха за самата Турция“, коментира бившият председател на ДПС Осман Октай. Въпрос на време е да бъдат проведени и извънредни избори за парламент. И всичко това се развива на българската граница, продължи Октай. Според него в тази ситуация вече са ангажирани и България и Балканите.

„Както виждаме два дни след референдума официалните власти в България мълчат и нямат позиция, за разлика от европейските институции“, коментира Октай. Според него мълчанието говори за страх, парализа и слабост.

Аз призовававам нашите държавни ръководители да успокоят българското общество, след това което се случва в съседна Турция, припомни той.

Сериозно прозвуча неговата прогноза за масово завръщане на българските изселници от Южната съседка след тревожните резултати от референдума.

„Ако сте забелязали по време на изборната кампания за парламент в България двойните граждани носеха снопове с фиданки. Подготвят си градините.Имат някакъв замисъл“, отчете Октай. Всички те са били наясно, че ситуацията след референдума ще се усложни.“, смята анализаторът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама