Еднократни превишения на сероводород са регистрирани в Разград

15:43, 13 апр 17 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две по-високи средночасови превишения на пределно допустимата концентрация на сероводород в атмосферния въздух са регистрирани в Разград през март. Това съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Измерванията на качеството на атмосферния въздух, осъществени по годишен график, са извършени с мобилната автоматична станция на Регионална лаборатория на ИАОС в Русе през периода 16-29 март в кв. „Лудогорие“.

Освен основните замърсители като серни и азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици и озон, са контролирани и нивата на сероводород с допълнителен анализатор. Той е добавен към основното оборудване за качеството на атмосферния въздух  поради множеството оплаквания на жители на града през 2016 г. за неприятни миризми.

Анализът на резултатите показва, че няма регистрирани превишения на основните замърсители, но по показател сероводор са регистрирани по-високи от фоновите нива в дните със слаб вятър или пълно безветрие.

Съгласно българското законодателство нормата за сероводорода е максимално еднократна и средно денонощна, посочват от екоинспекцията. Превишенията в Разград през март са от четири до 10 пъти на максимално еднократната норма от 5 микрограма на кубичен метър, в рамките само на един час. За периода на измервания не са  констатирани превишения на средно денонощната норма на сероводород.  

Контрол на качеството на атмосферния въздух в Разград ще се осъществи и през следващите тримесечия на годината, допълват от РИОСВ - Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама