Три основни причини за агресията в училище посочи в Сливен служебният министър на образованието

14:58, 11 апр 17 25 546 Шрифт:
Автор:

Основното в пакета от  мерки, които предприема министерството на образованието срещу агресията в училище, е че е насочен за реакция не като стане инцидент, а това което може да направи преди инцидента. В този процес са включени всички институции като Агенцията по социално подпомагане,  Агенцията за закрила на детето, всички общините, които имат ангажименти по охраната и наблюдението в училищата. Важно е всички институции да работят заедно.  Това каза днес в Сливен  министърът на образованието в служебния кабинет проф. Николай  Денков. Той е в града под Сините камъни  за участие  в  „Училище по толерантност“, организирано от Център „Амалипе“.

„Има две важни промени в Наредбата за приобщаващо образование и в Наредбата за здравните кабинети. Те са насочени към оказване на  помощ на учениците преди да се стигне до инцидент и във всяко училище да има медицинско лице”, каза още служебният министър.

Проф. Николай  Денков посочи три основни причини за агресията в учебните заведения – средата, в която растат децата; нарушената система за извънкласни дейности, чрез която децата  да са ангажирани след часовете; и това, че учителите са оставени сами да се справят с проблемите на учениците, без помощ от страна на психолози и други педагогически специалисти.

Министърът коментира и темата за отпадане от училище, като посочи че според статистиката има два типа проблеми – социалните, където семейството няма достатъчно средства и неизвинените отсъствия и липсата на мотивация децата да се обучават, като е необходимо училищата да станат по – привлекателно място за подрастващите.

„Не може да се очаква училището да обира всички проблеми, които обществото създава в различните линии”, заяви министърът по повод  инцидента с оръжие в училищен двор в Пловдив. Проф.  Денков добави, проблемът е по – скоро на МВР и службите, занимаващи се с контрол върху оръжието, а не училищните власти.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама