„Камчия“ е домакин на националната олимпиада по химия

09:01, 18 мар 17 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ се провежда 49-ата национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. Домакини на състезанието са Регионалното управление на образованието във Варна и Частното средно училище „Юрий Гагарин“.

Участници са 120 ученици от цялата страна, които са показали отлични резултати в областните кръгове на състезанието. В „Камчия“ гостуват и 15 от най-изявените български учени в областта на химията и фармацията – преподаватели в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а също учители и родители.

Олимпиадата, в която участват ученици от VІІ до ХІІ клас, ще се проведе в четири състезателни възрастови групи и в два етапа – теоретичен и експериментален.

Теоретичният кръг започва днес. По традиция най-вълнуващ и очакван е експерименталният кръг на олимпиадата, в който учениците ще трябва да направят качествени химически анализи за изследване на вещества, които се съдържат в разтвори. Участниците ще провеждат химичните реакции в модерните кабинети на ЧСУ „Юрий Гагарин“, оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания, а също и с необходимите плотове, течаща вода и изходи за електричество, при спазени изисквания за безопасност. Училището вече е заредено с 800 епруветки, 100 бехерови чаши, филтърна и лакмусова хартия и специални химически вещества.

След края на състезанието всички са поканени на „Вечер на приятелството“ – за създаване на нови контакти в името на науката. Участниците ще имат възможност да посетят единствения в България Авиокосмически център с планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянския център, да ползват басейна с олимпийски размери, фитнес залите и цялата спортна база на комплекса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама