Поетесата Елена Андреева пред Topnovini.bg: Най-ценният подарък за 8 март е вниманието

19:19, 08 мар 17 25 1334 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Елена Андреева е поетеса и нумеролог, с няколко публикувани книги. Член е на съюза на независимите български писатели от 2008  година. Срещаме се с нея по повод международния ден на жената, за да разбрем нейното отношение към празника и съвременната жена като цяло.

Днес е 8 март, международният ден на жената. Kакво е отношението Ви към тази дата?

Този ден има сантиментална стойност за мен. Когато бях дете с трепет очаквахме този ден, в който да зарадваме с песничка или стихотворение нашите майки и учителки. Възможността да им доставим радост, ни изпълваше с вълнение, а цветята бяха символичен, но ценен подарък за тях.

Какви според вас са най-важните качества за днешата жена?

Тя трябва да съчетава качествата на майка и съпруга. Това не е никак лесно в днешно време. Съветът ми към по-младите поколения, които тепърва правят своя скок в живота е  да не захвърлят женствеността си като ненужна вещ. Тя е изключително ценна.          

По данни на КНСБ жените получават с 15 % по -ниски заплати от мъжете. Смятате ли, че това трябва да се промени?

Да, това трябва да се промени. Ако една жена извършва същата работа като мъжа, зашо да не получава равностойно възнаграждение? Тук не говорим за равноправие във всичко и на всяка цена, а просто за справедливост. Няма нужда жената да се състезава за всичко със силния пол, защото така до известна степен ще загуби женския си образ, но не трябва и да бъде примирена.

За какво трябва да се бори съвременната жена?

Борбата трябва да бъде основно в това, да намери своето поприще, в което би могла да се развива, но без това да пречи на създаването на семейство и грижите за децата й. Майката е пазителка на дома и не трябва да лишава наследниците си от любов и ласки, както и да ги възпита като достойни хора. Тя не трябва да им налага своите мисли и стремежи, а само да им помогне да се изградят като свободни личности, които да дадат най-доброто за себе си и за държавата си.

Какъв е най-хубавият подарък, който сте получавала за 8 март?

Той не се изразява в нещо материално. Става въпрос за отношението на близките хора. Вниманието и признанието за положените грижи и любов са най-ценното, което съм получавала и получавам.

Какво олицетворява жената?

Жената олицетворява топлота, чар, сила. Всичко нужно, за да бъдат близките й щастливи. Тя е носител на хармонията и трябва да бъде ценена такава каквато е.

За финал какво бихте пожелали на представителките на нежния пол?

Най-важното е да намерят пътя към сърцата на близките си, да получат достъп до техните емоции и вълнения. Хубаво е да тушират негативните емоции и да очертаят приоритетите си. И още веднъж –да ценят и пазят женствеността си!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама