Проф. Георги Колев участва в среща на ректори от Североизточна България

14:21, 08 мар 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проф. Георги Колев участва днес в среща на ректорите на седем университета от Североизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”.

Във Варна ръководителите на вузовете са поставили проблемите с приема, финансирането и рейтинговата система на висшето образование.

Срещата се проведе по инициатива на ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, проф. д-р Пламен Илиев – ректор на Икономически университет-Варна, проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на Русенския университет, проф. д-р инж. Росен Василев – ректор на Технически университет-Варна, проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на Великотърновския университет, доц. д-р Иван Марчевски – ректор на Стопанската академия в Свищов и проф. д.т.н. Райчо Иларионов – ректор на Техническия университет в Габрово.

Ръководствата на университетите поставят въпроса за демографските проблеми и намаляващия брой на кандидат-студенти, които водят до драстичен спад на приходите на висшите училища и редица отрицателни ефекти в икономиката на региона. Те настояват методиката за определяне на средствата от държавния бюджет за издръжка на обучението в държавните висши училища в България (ПМС 328/2015 г.) да бъде съобразена с особеностите на регионите, в които университетите функционират. „Моделът трябва да е стимулиращ, а не санкциониращ“, посочват ректорите.

Според тях рейтинговата система трябва да се използва за целите, за които е предназначена, а не да участва в методиката за финансиране на висшите училища и други методики за разпределение на средства по оперативни програми и извънбюджетни средства на държавата.

Ректорите излизат с позиция за потребност от регионална подкрепа за университетите от Северна България, тъй като само 27 % от бюджета за висше образование е за тях и е нужна подкрепа от законодателната и изпълнителната власт.

Те настояват и за увеличаване на диференцираните нормативи за издръжка на обучението.

Всички ректори са се обединили в несъгласието си с промяната в чл. 4, ал. 1 в проекта за изменение на ПМС 63/2016 г., който е предложен за обществено обсъждане от МОН. Според проекта максимално допустимият брой студенти в държавни висши училища ще се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година. Ректорите предлагат да се запази досегашния текст за определяне на държавната поръчка за учебната 2017/2018 година и да се разработи нов нормативен акт за следващата учебна година. Те изтъкват още, че към публикувания проект за изменение липсват мотиви за предлаганата промяна в чл. 4, ал. 1.

Наболелите проблеми с орязаните пари и приемът в университетите в страната проф. Георги Колев постави на брифинг миналата седмица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама