Найденов: За да сме единни и силни като ЕС, трябва да отговаряме на предизвикателствата

13:34, 08 мар 17 / Политика 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За да бъдем единни и силни като ЕС трябва да отговаряме на предизвикателствата, които съществуват в момента и в бъдеще. Това заяви външният служебен министър Ради Найденов, предаде БГНЕС.

„За да бъдем от бързите трябва да се доближаваме по-бързо до реда, който са създали страните-основателки. Стандартът на живот е показателен кой е по-добър и кой не толкова”, заяви Найденов. Според него кураж трябва да се дава на тези, които живеят по правилата и даде пример със себе си, като посочи, че той е от 1992 г. в администрацията и не е корумпиран. „Не сме обречени, по-скоро съдбата е в наши ръце, само трябва да го осъзнаем и да бъдем по-активни”, смята Ради Найденов.

„Сценариите са предложени като провокация за дебат каква да бъде Европа. Изборът е на страните, които участват. 5-те сценария дори ги приемете като провокация за размисъл. Може да има и хибридни варианти зависи какво решат страните. Аз съм категоричен за това, че нашата страна, това е и задължение по договорите, трябва да участва в интеграционните структури. Нормално е във време, в което имаме проблеми и е по-различно от преди 10 или 20 или 60 години”, посочи външният министър.

Той смята, че за да бъдем единни и силни като ЕС трябва да отговаряме на предизвикателствата, които съществуват в момента и в бъдеще. „Не е лесен процес, различни сме страните в Европа. Важно е да се запази единството. Да, ще има нюанси и различия. В момента ние много бягаме от един термин Европа на различни скорости. Фактически как живее Европа в момента? Едни страни са в еврозоната, други не са. Едни са в Шенген, други не са. Не е въпрос само на бедни и богати. Дания не е член на еврозоната, но бедни ли са датчаните?”, запита Найденов.

Той смята, че е редно да разчупим клишираните образи за едното и другото, за бяло и черно и да помислим ние какво сме в състояние да правим. „Винаги съм се стремял да бъдем активни и да е стремим към тези, които са по-добри от нас. Иначе има възможност също сами да се изолираме, да стоим встрани, да не участваме в процеси, да сме пасивни и да чакаме нещо някъде да се случва. Но, тогава отговорността е наша”, подчерта Ради Найденов.

„За мен като убеден европеец трябва да живеем повече със съзнанието-не Европа и България, а европейска България и да правим всичко, което би било полезно за страната ни в рамките на ЕС. Началото на дебата е добро”, убеден е той.

От друга страна Найденов обясни, че относно разговор или среща с турския посланик, е публикувана информация на сайта на МВнР. „Случаят е приключен. Там е написано всичко”, каза лаконично Найденов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама