Жители на „Славейков“: Обречени сме да заживеем в аквариум от бетон и мръсни газове

13:02, 08 мар 17 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Урегулиран поземлен имот (УПИ) VI в кв. 25 в жк „Славейков“ да бъде изваден от програмата за разпореждане с общинската собственост и спрямо него да бъде извършена промяна на действащия ПУП-ПРЗ. За това настояват собственици на жилища в блокове 86, 87 и 88 в бургаския комплекс, които са изпратили писмо до Общинския съвет в града.

Обект на тяхната депеша е приетата Програма за управление и разпореждане с общинската собственост на Община Бургас за 2017 г. В раздел I, т. 3 от същата е предвидено със собствеността върху посочения горе парцел, чиято площ е 236 кв.м, отреден за жилищни нужди, да бъде извършено разпореждане чрез провеждането на публично оповестен конкурс или търг.

Гражданите посочват, че кв. 25а е образуван общо от 6 УПИ, като 5 от тях вече са изцяло застроени в режим на свързано застрояване. В непосредствена близост до жилищата на хората вече е издигната и новата кооперация срещу строежа, на която имаше протест преди около година, но без успех. Според жителите на съседните блокове сградата „на една ръка разстояние“ от техните домове и обособяването на вътрешно дворно пространство, предназначено основно за паркинг зона, ще ги лиши от нормални условия за живот, от светлина и въздух.

„С предвиденото застрояване и в последния УПИ VI окончателно кварталът ще бъде затворен от сгради от всички страни и чрез т.нар. свързано застрояване ще бъдем обречени да заживеем в аквариум от бетон и мръсни газове“ – жалват се жители на „Славейков“. Те посочват, че единствената възможност това да не се случи е УПИ VI в кв. 25 да бъде изваден от програмата за разпореждане с общинска собственост и да му се промени действащия подробен устройствен план.

„Считаме, че правилно и законообразно би било Община Бургас да запази собствеността си върху тези 236 кв.м, като тази площ да бъде отредена за зелени площи и места за отдих и детски кътове“ – пишат още жалбоподателите. В подкрепа на думите си посочват, че при допускането на новото строителство в двата реституирани УПИ IV и V е изсечена многогодишна дървесна растителност, като одобреното озеленяване по фасади, балкони и открити тераси на построените сгради по никакъв начин не е в състояние да им осигури необходимостта от зелени площи.

Подателите на писмото настояват за спешно разрешаване на поставените от тях проблеми с презастрояването на кв. 25 в жк „Славейков“ и молят в най-кратки срокове да бъдат уведомени за предприетите действия.

Заявлението е разпределено за разглеждане от Комисията по устройство на територията в местния парламент на Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама