10 души са задържани за трафик на мигранти

12:18, 08 мар 17 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Задържани са над 10 души за трафик на мигранти. На шест от тях са повдигнати обвинения. Това заяви Иван Гешев – председател на Специализираната прокуратура, предаде БГНЕС.

Това се очаква да бъде едно от многото дела за трафик на мигранти, обясни Гешев. От шестте души, на които са повдигнати обвинения, двама са българи, трима са иракчани и един е алжирец, каза Гешев. В един от българите е открит тефтер с вписани различни имена и суми като става дума за специфично ислямско банкиране, използвано като гаранция за преминаването на мигрантите до определена държава в Западна Европа.

Повдигнатите обвинения на шестте лица са за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на мигранти през Турция, България и в посока Централна Европа.

Разследването на Специализираната прокуратура е започнало през средата на миналата година, то и към момента продължава.

Делото е образувано от началото на септември 2016 г. В хода на досъдебното производство са използвани СРС-та. Разпитани са множество свидетели. Вчера са задържани над 10 лица, шест от които към момента са вече с повдигнати обвинения.

Гешев заяви, че ще продължат да работят активно, защото в ЕС попадат много лица, които са непроверени и представляват опасност за хората и в Западна Европа и у нас.

Гешев заяви, че в едно от лицата е намерено оръжие - пистолет, отделно в българин са намерени множество тефтери, с вписани имена и суми като, според него по този начин се финансират и незаконни дейности, включително и тероризъм.

Антон Славчев от дирекция “Незаконна миграция” в ДАНС обясни, че това е система “хавала”, чрез нея се гарантира, че едно лице може да пристигне от Турция до Германия. Когато тези лица пристигнат в крайната дестинация, се получават парите от две лица, които са гаранти по сделката. Това гарантира безпроблемно пристигане на лицата в съответната страна, обясни Славчев.

Счетоводството се е водело в намерените тефтери. Сумите за преминаването на един човек само за територията на България варират различно - от 600 до 1000 евро, като за различните държави сумите са различни. На територията на София е извършена и втора акция по залавянето на мигранти. Преди два дни след подаден сигнал и извършена проверка са заловени 60 мигранти. Това заяви шефът на СДВР Младен Маринов. 57 от мигрантите са афганистанци, регистрирани в бежанския център в Хасково, а трима от мигрантите не са регистрирани в България. Интересен факт е, че водачът на камиона е бил с 2.9 промила алкохол в кръвта. Образувани са две досъдебни производства. Първото е за подпомагане на чужди граждани за преминаване и незаконен престой в страната, а второто е за управление на МПС в нетрезво състояние. Продължават разпитите на мигрантите.

Маринов даде детайли и по трета операция за залавяне на незаконно пребиваващи мигранти. В операцията в централните части на столицата са извършени проверки на 78 мигранти и са открити трима без документи. В операцията е участвало и звено “Кобра”, защото е имало сигнал за оръжие в едно от местата, където са били мигрантите.

Стана ясно, че в София в кварталите с преобладаващо ромско население- “Модерно предградие”, “Факултета”, Христо Ботев”, са местата, където най-често биват настанявани незаконните мигранти, преди да продължат пътуването си на запад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама