България се присъединява към Международния алианс за възпоменание на Холокоста

11:48, 08 мар 17 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет прие одобри присъединяването на България към Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), предаде репортер на БГНЕС.

Целта на междуправителствената организация е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище. МАВХ е отворен за членство на всички демократични държави, придържащи се към Стокхолмската декларация по Холокоста от 2000 г., които са поели задължение да изпълняват национални политики в борбата срещу проявите на геноцид, етническо прочистване, расизъм, антисемитизъм и ксенофобия. Към момента МАВХ има 31 държави-членки и 11 държави-наблюдатели, сред които и България.

С активното си участие като наблюдател през изминалите четири години страната ни демонстрира своя задълбочен и последователен ангажимент към възпоменанието, изучаването и изследването на Холокоста. Предприемането на следващата стъпка – към пълноправно членство в МАВХ, е естествено продължение на ангажираността на България с темата за антисемитизма и толерантността като част от основните приоритети на ЕС по правата на човека. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама