Наплив на кандидатите за младши съдии

10:57, 08 мар 17 25 838 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Много сериозен интерес има към предстоящите конкурси за длъжностите „младши съдия“,  „младши прокурор” и „младши следовател”. Комисиите по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС извършиха проверка на документите и се произнесоха по допустимостта на кандидатите, подали заявления за участие в обявените  конкурси за заемане на 29 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища, 31 длъжности „младши прокурор” в районните прокуратури и 19 длъжности „младши следовател” в следствените отдели към окръжните прокуратури, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС). До участие в конкурса за младши съдии са допуснати 753 кандидати от общо 755 подали заявления.

В конкурсите за младши прокурори и младши следователи не са допуснати по 1 кандидат от подалите  заявления съответно: 974 кандидати за младши прокурори и 883 кандидати за младши следователи. Реалният брой на недопуснатите кандидати е 2-ма, тъй като единият е подал заявления и в трите конкурса. Списъците на допуснатите и недопуснатите до участие кандидати са публикувани на интернет страницата на ВСС, в раздел Важно/Конкурсни процедури, като в списъка на недопуснатите е посочено и основанието за това.

Съобразно броя на кандидатите, комисиите предложиха на Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС да определят по две конкурсни комисии за провеждането на всеки от конкурсите и да одобрят списъците на хабилитираните преподаватели, които да вземат участие в конкурсните комисии.

КАК към Съдийската колегия одобри поименния списък на магистратите от окръжните съдилища, предложени от общите събрания на съдиите от окръжните съдилища за всеки апелативен район, като номинациите са съобразени с конкурсната материя.

КАК към Прокурорската колегия одобри поименния списък на магистрати от окръжните прокуратури и НСлС, предложени от общите събрания на прокурорите във всички окръжни прокуратури за всеки апелативен район, както и от събранието на следователите в НСлС за младшите следователи.

Колегиите ще определят чрез жребий поименните състави на конкурсните комисии, които своевременно ще бъдат публикувани в съответните раздели на интернет страницата на ВСС.

Писменият изпит за младши съдии ще се проведе на 08.04.2017 г., за младши прокурори на 22.04.2017 г. и за младши следователи на 29.04.2017 г. в сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Разпределението на кандидатите по зали ще бъде оповестено допълнително.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама